Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ -23

29 Σεπτεμβρίου, 2023 14:50

Στις 11.00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ο μακρόσυρτος ήχος από τις σειρήνες συναγερμού αναμένεται να ακουστεί σε ολόκληρη την Επικράτεια. Οι σειρήνες του δικτύου Πολιτικής Άμυνας θα ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», σημαίνοντας την έναρξη των «πολεμικών» επιχειρήσεων.

Η μεγάλη άσκηση «επιστρέφει» φέτος μετά από απουσία δύο ετών και πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς μεγάλος αριθμός μέσων και προσωπικού βρίσκεται σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας. Υπήρξαν, μάλιστα, σκέψεις για ματαίωση ή αναβολή της άσκησης, ωστόσο, κρίθηκε ωφέλιμο να πραγματοποιηθεί, έστω και με ορισμένες τροποποιήσεις, ώστε να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων.

Η άσκηση τυπικά ξεκίνησε την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου. Μέχρι την τελική φάση υπάρχει μια σταδιακή «κλιμάκωση» των σεναρίων που ξεκινούν με κρίση, ένταση, εχθροπραξίες και ολοκληρώνονται με τη μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση και συντριβή των «εχθρικών» δυνάμεων στον Εβρο. Στην άσκηση συμμετέχουν επί 24ώρου όλοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Σώματα Ασφαλείας και οι φορείς του Πολιτικού Τομέα που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις επί χάρτου και επί του πεδίου.