Αδελφοποιήσεις

Λευκόνοικος, Κύπρου

Το Λευκόνοικο είναι κατεχόμενη κωμόπολη και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου στην Επαρχία Αμμόχωστου. Βρίσκεται στα βορειανατολικά της πεδιάδας της Μεσαορίας σε υψόμετρο 200 μέτρα και τα εδάφη του δήμου φτάνουν στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η διοικητική έκταση του Δήμου Λευκονοίκου δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα εδάφη αυτά ανήκουν εκ του νόμου (de jure) στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εκ των πραγμάτων (de facto) ανήκουν στο μη αναγνωρισμένο κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου.

Κάτι ελάχιστα λιγότερο από 20 χρόνια πίσω, επί Δημαρχίας Δημήτρη Βατή, ένα κομμάτι της Μηθυμναίας γης χαρίστηκε συμβολικά στο Λευκόνοικο*. Οι πιο παρατηρητικοί μάλιστα μπορεί να έχουν εστιάσει όλα αυτά τα χρόνια στην ύπαρξη της «πλατείας Λευκονοίκου» στον γραφικό Μόλυβο, αλλά είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι να αγνοούν την ιδιαίτερη ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν την ονοματοδοσία που συμφώνησαν το μακρινό 2000 οι τέως Δήμαρχοι Μολύβου Δημήτρης Βατής και Λευκονοίκου Λυκούργος Κάππας. Την άκρη του νήματος για να αναβιώσει αυτή η ιστορία, να αποκτήσει νέο νόημα και ουσία, αλλά και να γίνει ευρέως γνωστή στη Λέσβο και στην Κύπρο έπιασαν εν έτει 2019 δύο Δήμαρχοι, δύο ιδιαίτερων αν μη τη άλλω Δήμων. Ο Ταξιάρχης Βέρρος του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου που μπορεί ακόμα να μην διαθέτει νομικά πρόσωπα που να μπορούν θεσμοθετημένα να παράγουν πολιτικές που αφορούν στον Πολιτισμό ή στις Δημόσιες Σχέσεις, αλλά το επιχειρεί και η Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη του εκτοπισμένου από το 1974 Δήμου Λευκόνοικου της Κύπρου, τα φυσικά όρια του οποίου βρίσκονται πέραν των ορίων της θλιβερής «πράσινης γραμμής» της Μεγαλόνησου. 

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90΄ο αδελφός Κύπριος Δημοσιογράφος και ποιητής Πάρις Ποταμίτης έγραφε τον παρακλητικό του στίχο προς τον «Ανατολίτη Γέρο» ζητώντας του «μια σπίθα χώμα για να σταθεί», ίσως δεν φαντάζονταν ότι λίγα χρόνια αργότερα στη Λέσβο, ο άλλοτε Δήμαρχος Μολύβου Δημήτρης Βατής μπορούσε να το κάνει πράξη. Ο τελευταίος εδραιώνοντας την από το 1994 αδελφοποίηση των Δήμων Μήθυμνας και Λευκονοίκου, μπροστά από την ομώνυμη πλατεία στο Μόλυβο, δήλωνε προς του αδελφούς Κύπριους: «Σας την παραδίνουμε! Μια μικρή δική σας γωνιά στα δικά μας χώματα, μια μικρή πλατεία, που τη γέννησε μια μεγάλη αδελφική αγάπη. Μια σπιθαμή γης πάνω στην οποία πάντα θα κυματίζουνε η μια δίπλα στην άλλη, η κυανόλευκη και η Κυπριακή Σημαία. Και δεν είναι τυχαίο που θελήσαμε να είναι στρογγυλή αυτή η πλατεία που αφιερώνουμε στο Λευκόνοικο. Στρογγυλή σα φωτοστέφανο των αγίων, σα τη πανσέληνο της Σαπφούς. Σαν τον ηλιάτορα του Ελύτη. Στρογγυλή σαν ανοιχτή μητρική αγκαλιά που πάντα θα σας περιμένει και θα σας υποδέχεται με αγάπη και στοργή»!

Η υπόσχεση όμως αυτή δεν πρόκειται να μείνει κενό γράμμα. Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Δήμαρχος του προσφυγικού Δήμου Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 80 χρόνων ζωής του προσφυγικού Δήμου της Κύπρου, συμφώνησαν την αναθέρμανση των σχέσεών τους και την ανανέωση της υπόσχεσης που έδωσαν οι προκάτοχοί τους 19 χρόνια πριν. Στα τέλη του Οκτώβρη λοιπόν, αντιπροσωπεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου με επικεφαλής τον Δήμαρχο, απαρτιζόμενη από την Πρόεδρο του νομικού προσώπου Πολιτισμού, κόρη του Δημήτρη Βατή, Αφροδίτη, τον Αντιδήμαρχο Στρατή Ζαφείρη και τη δημοτική σύμβουλο Ελένη Μόλβαλη, επισκέφτηκαν την Κύπρο. Φιλοξενήθηκαν στον Δήμο Λατσιών και βρέθηκαν συνοδεία του Δημάρχου Χρίστου Πιτταρά και της κας Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, στα κατεχόμενα εδάφη του Δήμου Λευκονοίκου. Μέσα σε ένα γεμάτο τριήμερο, ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος και η αντιπροσωπεία της Δυτικής Λέσβου συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις των 80 χρόνων του Λευκόνοικου. Μεταξύ άλλων στην «Γιορτή του Οφτού», στην αφιερωμένη συναυλία «Αξέχαστα κι αγαπημένα» στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και στο «Ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις Λευκονοίκου».

Βρέθηκαν ακόμη στα κατεχόμενα στην Αμμόχωστο και στην Κερύνεια, ενώ στάθηκαν και μπροστά στο σημείο της θλιβερής Απόβασης. Στη διάρκεια του τριημέρου στην Κύπρο, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου είχε την ευκαιρία ακόμα να πραγματοποιήσει και επαφές με τον πολιτικό κόσμο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων με: τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου -εκπρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας- κ. Θ. Τσιόλα, την Βουλευτή κ. Α. Θεολόγου (Ανεξ.), τους Βουλευτές Ο. Κουλλά (ΔΗ.ΣΥ), Γ. Κάρουλλα (ΔΗ.ΣΥ), Ν. Κέττηρο (ΑΚΕΛ), την Αντ/ρχο κ. Σ. Ζανέττου, τους Δημοτικούς Συμβούλους Ν. Μπάκα, Σ. Κόκκινο, Ν. Χριστοφή, Φ. Ριρή, Β. Κτίστη, Θ. Πόππο και τον πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου Λευκονοίκου κ. Ν. Αθανασίου. Ενώ η επίσκεψή του, η παρουσία της Δυτικής Λέσβου, έτυχε αξιοπρόσεκτης προβολής από τα τοπικά μέσα της Κύπρου.

Στο πλαίσιο τώρα της αναθέρμανσης των σχέσεων με την Κύπρο του αυτοτελούς πια Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο κ. Βέρρος αναμένεται να ανταποδώσει την φιλοξενία στους Κύπριους συναδέλφους του, Δήμαρχο Λατσιών κ. Πιτταρά και Λευκονοίκου κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, προσκαλώντας τους να παρευρεθούν στις 8 Δεκέμβρη, Ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης της Λέσβου από τον Οθωμανικό Ζυγό, στην Καλλονή.

«Η επαναθεμελίωση της αδελφοποίησης με το Λευκόνοικο, είναι η πρώτη μας απόφαση που αφορά στις σχέσεις που επιδιώκουμε να συσφίξουμε ή να αναπτύξουμε με την ίδρυση του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ενός δήμου εξωστρεφούς, όπως επιτάσσει να είναι η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας και όπως επιτάσσει το ίδιο το μέλλον μας. Ένα μέλλον που το οραματιζόμαστε με τον Δήμο μας να επανασυστήνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να επιχειρεί να διαδραματίσει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Δεν έχει νόημα να πω πολλά για το τι μπορούμε να κάνουμε ως νέος Δήμος για τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και τις σχέσεις μας με άλλους δήμους ή φορείς και κυρίως το τι μπορεί τελικά να πετύχουμε. Σημασία έχει πάντα το τι τελικά κάνουμε για να αναδείξουμε τον τόπο μας, να τον ταξιδέψουμε αλλά και να κερδίσουμε φίλους και ταξιδευτές. Σε αυτήν την προσπάθεια, όσοι με γνωρίζουν καλά, καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να εξαρτήσω την εξωστρέφειά μας από ιδεοληψίες ή κυρίαρχες γεωπολιτικές αντιλήψεις. Το ταξίδι μας στους αδερφούς Κύπριους, ήταν πάντως πολύτιμο από κάθε άποψη και έντονα συγκινησιακό. Μας έκανε να θυμηθούμε πως η αδράνεια, η σιγουριά και η αίσθηση του δεδομένου, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να χάσουμε μέχρι και τα πάντα…».    

«Η επίσκεψη στην Κύπρο και η απόφαση του Δημάρχου να εστιάσει ξανά στο Λευκόνοικο, έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμένα, γιατί ουσιαστικά συνεχίζουμε μια ιστορία ανάμεσα στους δύο δήμους μας που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια επί δημαρχίας του πατέρα μου κ. Δημήτρη Βατή το 1994 μαζί με τον αείμνηστο Δήμαρχο Λευκονοίκου, τον Λυκούργο Κάππα. Δήμους που εκπροσωπούν τόπους που λάμπρυναν τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό και είναι ανάγκη να συνεργάζονται και να διεκδικούν μαζί, μέσα από κοινές δράσεις την δυνατότητα της ελεύθερης ύπαρξής τους, στις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες που περνούμε. Πιστεύω ότι οι τομείς που μου ανατέθηκαν από τον Δήμαρχο στον Δήμο Δυτικής Λέσβου -πολιτισμός, τουρισμός, αθλητισμός – αποτελούν προνομιακό πεδίο ανταλλαγών και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο Δήμους και στα δύο νησιά. Μέσα από αυτές τις ανταλλαγές που θα γίνουν και με άλλους Δήμους, μπορούμε να ανακαλύψουμε αυτό που περιγράφει ο Σεφέρης: ότι “η Πατρίδα δεν είναι ιδέα αλλά ένας κόσμος λατρευτά ψηλαφητός σε κάθε του λεπτομέρεια. Ένας κόσμος που τον νιώθει κανείς στο σώμα του”.».

Στο πλαίσιο της εκ νέου αφήγησης της ιστορίας των σχέσεων της Λέσβου με το Λευκόνοικο, έχει αξία να καταγραφεί και η ιστορική ομιλία-υπόσχεση του τέως Δημάρχου Λευκονοίκου Λυκούργου Κάππα που θεμελίωση τις αδελφικές σχέσεις των δύο νησιών:

 «Όσο θα υπάρχουμε οι Λευκονοιτζιάτες, η γη του Λευκονοίκου θα ’ναι πάντα δική μας, γιατί ζει στις καρδιές μας και θα μεταλαμπαδεύεται στα παιδιά μας. Θ’ ανάψουν τα καντήλια στις εκκλησίες μας κι΄ απ’τα κόκκαλα των νεκρών μας θα ξαναβγεί η λευτεριά. Η γη μας, η γη του Λευκόνοικου είναι πάντα εκεί και προσμένει μια σταγόνα ιδρώτα του Λευκονιτζιάτη γεωργού για να ξεπετάξει ξανά το στάχυ της, κι ένα δάκρυ της Λευκονοιτζιάτισσας νοικοκυράς για να μεγαλώσει και πάλι τα λουλούδια της». 

Ramat HaNagev, Israel

C:\Users\TOSHIBA\Desktop\Αδελφοπ_ΔΔΛ\ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ.jpg

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει αναλάβει μια συστηματική προσπάθεια προώθησης και ανάδειξης του νησιού μας σε ξένες αγορές. Αυτή η προσπάθεια έχει γίνει επιτακτική ανάγκη λόγω και των επιπτώσεων του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας. Στόχος μας είναι:

 • Η προώθηση του τουρισμού και των ειδικών μορφών τουρισμού (κρουαζιέρα, θρησκευτικός-πολιτιστικός, γαστρονομικός, φυσιολατρικός)
 • Η προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων
 • Η καθιέρωση της Δυτικής Λέσβου ως ελκυστικού προορισμού

Ως βασική στρατηγική χώρα σ’ αυτήν την προσπάθεια ο Δήμος έχει αναγνωρίσει το Κράτος του Ισραήλ, αξιοποιώντας και τις άριστες διακρατικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Άλλωστε πριν από μερικές δεκαετίες υπήρχε απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Μυτιλήνης και Χάιφας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Κατσαρό και το τότε μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μυτιλήνης κ. Άγγελου Φωτιάδη – Μουζάλα  συναντήθηκε στην Πρεσβεία του Ισραήλ με την Πρέσβειρα κ. Ίριτ Μπεν Άμπα, με την αρωγή της Ελληνικής Εβραϊκής Κοινότητας. Στην συνάντηση αυτή τέθηκαν οι βάσεις για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Λέσβου με το Κράτος του Ισραήλ. Ο Δήμος Λέσβου είχε ζητήσει από την κ. Ίριτ Μπεν Άμπα να βοηθήσει με το κύρος της σε μια προσπάθεια αδελφοποίησης με Δήμο του Κράτους του Ισραήλ, η οποία θα λειτουργήσει ως όχημα στην προσπάθεια να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Λέσβου με το Κράτος και την κοινωνία του Ισραήλ.

Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες συναντήσεις του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρου στην Πρεσβεία του Κράτους του Ισραήλ. «Στόχος μας είναι οι ενέργειες μας να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και ισραηλινής κοινωνίας. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά την τέως Πρέσβειρα του Ισραήλ κ. Ίριτ Μπεν Άμπα, τα στελέχη της Πρεσβείας του Ισραήλ για την συμβολή τους, και βέβαια τα μέλη της Ελληνικής Εβραϊκής Κοινότητας και το ΚΙΣ (Κεντρικό Ισραηλητικό Συμβούλιο) και τον Δ/ντή του κ. Ηλία Φρεζή» τόνισε η εισηγήτρια.

Tο καλοκαίρι του 2019 πραγματοποιήθηκε Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σκάλα Καλλονής με την συμμετοχή του μεγάλου ιδρύματος του Κράτους του Ισραήλ για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα Yad Vashem και εκπροσώπων του ΚΙΣΕ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας).

Ο Δήμος Ramat Hanegev είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος του Ισραήλ και περιλαμβάνει το 22% της έκτασης του. Ο τουρισμός του είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος καθώς περιλαμβάνει 3 περιοχές αναγνωρισμένες από την UNESCO ως Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Στην περιοχή αυτή έχουν έδρα σπουδαία γεωργικά ερευνητικά κέντρα όπως το  Ramat HaNegev Agricultural R & D  Center και το Πανεπιστήμιο Ben Gurion of the Negev το οποίο θεωρείται πρωτοπόρο σε θέματα άρδευσης, αλλά και κτηνοτροφίας που μας ενδιαφέρει ιδιάιτερα εδώ στη Λέσβο. 

Παρουσιάζοντας τα συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Συνεργασίας – Αδελφοποίησης με τον Δήμο Ramat Hanegev του Κράτους του Ισραήλ ανέφερε μεταξύ άλλων:

Μεγάλη ανάπτυξη στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Κράτους του Ισραήλ. Η συνεργασία των δύο Δήμων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και ειδικά μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής κοινωνίας.

Δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών σχέσεων. Η ισραηλινή αγορά είναι από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές  για τον ελληνικό τουρισμό λόγω των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των τουριστών από το Ισραήλ στη Λέσβο χωρίς να έχουν αναληφθεί ιδιαίτερες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση

Δυνατότητα αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το Ισραήλ προς την Λέσβο ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών.

 Δυνατότητες προβολής της Λέσβου και των προϊόντων της (κυρίως τυροκομικά προϊόντα, ούζο, ελαιόλαδο) στο Ισραήλ από το οποίο η χώρα μας δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Δυνατότητες αύξησης του εμπορίου αγροτικών προϊόντων και την επίτευξη επιχειρηματικών συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα. Σε ότι αφορά τα δικά μας προϊόντα αυτά αφορούν στο ελαιόλαδο, τυριά και ούζο, ενώ από την άλλη πλευρά σημειώνουμε ενδεικτικά προϊόντα όπως μπανάνες και αβοκάντο τα οποία η χώρα μας εισάγει.

Υποβοήθηση τοπικών εταιριών start ups αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία μιας πρωτοπόρου χώρας όπως το Ισραήλ. Σημειώνουμε εδώ τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες της Ισραηλινής Πρεσβείας και ειδικά της Πρέσβειρας κ. Ίριτ Μπεν Άμπα στην ενδυνάμωση ελληνικών εταιριών start up και μικρών εταιριών που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες.

Δυνατότητες συνεργασίες στον πολιτιστικό τομέα με την συνεργασία Πολιτιστικών Ιδρυμάτων και Πολιτιστικών Συλλόγων. Σημειώνουμε ότι το Ramat Hanegev είναι μια περιοχή με μεγάλη πολιτιστική παράδοση και παρουσία Φορέων με μεγάλη δραστηριότητα.

1)   Ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών των δύο περιοχών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε :

Φορείς όπως:

 • το Επιμελητήριο Λέσβου – Λήμνου
 • το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Παράρτημα Λέσβου,
 • η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου,
 • η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λέσβου
 • η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Ιδρύματα με υψηλή συμβολή στον πολιτισμό, στις επιστήμες  και στην ανάδειξη των δύο περιοχών. Για την Λέσβο ενδεικτικά αναφέρουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Σωματεία και Κινήσεις Πολιτών όπως:

 • Αθλητικοί Σύλλογοι και Ενώσεις όπως η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου
 • Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου
 • Συνδικαλιστικές Ενώσεις και Ενώσεις Πολιτών με κοινά ενδιαφέροντα

Δράσεις που θα προβάλουν τον τουρισμό στις 2 περιοχές και ειδικά τον  εναλλακτικό τουρισμό (θρησκευτικός, γαστρονομικός, περιπατητικός, κλ.π.) ο οποίος είναι πολύ ανεπτυγμένος στο Ισραήλ.

Διοργάνωση Επιχειρηματικών Αποστολών σε Ramat Hanegev και Λέσβο αντίστοιχα για την επίτευξη επιχειρηματικών συνεργασιών ειδικά σε ότι αφορά στον τουρισμό και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Προβολή των Τοπικών Προϊόντων και της Γαστρονομίας στο Ramat Hanegev και στην Δυτική Λέσβο αντίστοιχα.
Aνάπτυξη Πολιτιστικών Σχέσεων με πολιτιστικές και αθλητικές ανταλλαγές

Suining, Sechuan China

Μνημόνιο συνεργασίας με την Πόλη Σουίνιγκ της επαρχίας Σιτσουάν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπέγραψε σήμερα το πρωί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, σε μία ελπιδοφόρα πρωτοβουλία που δύναται να ανοίξει νέους ορίζοντες στο νεοσύστατο -και κατεξοχήν τουριστικό- Δήμο του νησιού. 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος υποδέχτηκε στο γραφείο του την υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία του Δήμου Σουίνιγκ με επικεφαλής την Διευθύντρια της Μόνιμης Επιτροπής και υπεύθυνης Επικοινωνίας του Δήμου Σουίνινγκ (Member of the Standing Committee Director) κα. Tu Hong, η οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Λέσβο στο πλαίσιο δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου. Το Μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, προωθήθηκε με καταλύτη τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νίκο Ζούρο που εδώ και χρόνια αναδεικνύει το Απολιθωμένο Δάσος, προσελκύοντας το ενδιαφέρον φορέων από την Κίνα που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τις προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησης των φυσικών μνημείων του πλανήτη. Μάλιστα η επίσκεψη της αντιπροσωπείας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχει αναπτύξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, με σκοπό την προστασία και συντήρηση των απολιθωμάτων του Εθνικού Γεωπάρκου Shehong και της αναγνώρισης της περιοχής του Δήμου Suining της Κίνας ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Ο Δήμος Suining βρίσκεται στην επαρχία Sichuan, Νοτιοδυτικά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με πληθυσμό 65,8798 κατοίκους. Ο τουρισμός της περιοχής είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος και αποτελεί σημαντικό οικονομικό και οικολογικό κέντρο για την χώρα της Κίνας. Την τελευταία δεκαετία η περιοχή εξελίχθηκε από μια αγροτική επαρχία σε ένα πράσινο αστικό κέντρο. Παραδοσιακές βιομηχανίες μετεξελίχθηκαν με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, των ειδικών μηχανημάτων, του εξειδικευμένου εξοπλισμού και των νέων υλικoτεχνικών μέσων σε ποικίλα και μοντέρνα αναπτυσσόμενα είδη βιομηχανιών.  Η θαυμαστού τοπίου πόλη του Δήμου Suining έχει κερδίσει επάξια περιζήτητους τίτλους όπως «Παγκόσμια Πράσινη Πόλη» και «Διεθνής Πόλη Πάρκων».

Οι λόγοι τώρα που ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δράττει την ευκαιρία της επίσκεψης της υψηλόβαθμης κυβερνητικής αντιπροσωπείας από την Κίνα και τον Δήμο Σουίνινγκ της επαρχίας Σιτσουάν, συμπυκνώνονται ως εξής:

 • Μεγάλη ανάπτυξη στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η συνεργασία των δύο Δήμων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και ειδικά μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής κοινωνίας.
 • Δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών σχέσεων. Η κινεζική αγορά είναι από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές  για τον ελληνικό τουρισμό λόγω των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των τουριστών από την Κίνα στη Λέσβο χωρίς να έχουν αναληφθεί ιδιαίτερες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
 • Δυνατότητες προβολής της Λέσβου και των προϊόντων της (κυρίως τυροκομικά προϊόντα, ούζο, ελαιόλαδο) στην Κίνα από την οποίο η χώρα μας δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών.
 • Δυνατότητες αύξησης του εμπορίου αγροτικών προϊόντων και την επίτευξη επιχειρηματικών συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα. 
 • Δυνατότητες συνεργασίες στον οικολογικό τομέα με την συνεργασία Πολιτιστικών Ιδρυμάτων και Πολιτιστικών Συλλόγων. Σημειώνουμε ότι το Suining είναι μια περιοχή με μεγάλη πολιτιστική παράδοση και παρουσία Φορέων με μεγάλη δραστηριότητα.

Η επίσκεψη της υψηλόβαθμης κυβερνητικής αντιπροσωπείας από την Κίνα αποτελείτο πέραν της κας Tu Hong και από τους:  Zhang Zhi (Deputy Director – Suining Natural Resources and Planning Bureau- Υπεύθυνος Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δήμου Σουίνινγκ), Huang Peng (Deputy Director – Hedong New District Management Committee- Αναπλ. Διευθυντής της Νέας Διοίκησης της Επαρχίας του Hedong), Huang Peng (Pengxi Country Committee of the CPC; the Department of Publicity – Member of the Standing Committee Director), Chen Liguo (Daying Country Government – Deputy Mayor) και Yin Quanjum (Shehong Municipal Government – Deputy Mayor). Παρόντες στη συνάντηση ήταν ακόμα ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νικόλαος Ζούρος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Άρης Ελευθερίου και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Τουρισμού και Πολιτισμού Αφροδίτη Βατή.