Περιγραφή Δήμου

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου που περιλαμβάνει τους πρώην δήμους (σχέδιο Καποδίστριας) Καλλονής, Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής Λέσβου, Ερεσού-Αντίσσης, Πολιχνίτου, Πέτρας Λέσβου και Μήθυμνας. Ο δήμος συστάθηκε σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών στις 25 Φεβρουαρίου 2019 και προήλθε από τη διάσπαση του προϋπάρχοντος Δήμου Λέσβου.

Η τοπική οικονομία του δήμου Δυτικής Λέσβου σε ποσοστό 90% εδράζεται στον αγροτοκτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα με τους βασικούς τομείς παραγωγής την ελαιοπαραγωγή, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, την γεωθερμία και γενικότερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέτρα, Μόλυβος, Βατερά, Ερεσός, είναι από τις πλέον εμβληματικές κωμοπόλεις του νέου δήμου που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών τη θερινή περίοδο. Υπάρχουν, όμως, και ισχυρά παραγωγικά κέντρα στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται οι 350 παραγωγοί γάλακτος της Λέσβου, που διαχειρίζονται περίπου 7.000 τόνους γάλακτος και πρόσφατα ένωσαν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας 8 Ομάδες Παραγωγών Γάλακτος. Ακόμα, στην περιοχή υπάρχουν πολύ δραστήριοι γυναικείοι συνεταιρισμοί, όπως αυτοί του Μεσοτόπου και των Παρακοίλων που παράγουν παραδοσιακά εδέσματα τα οποία διατίθενται στην ελληνική αγορά. Όλα αυτά τα χωριά στα οποία εδρεύουν οι συνεταιρισμοί ανήκουν στο δήμο Δυτικής Λέσβου.

Δήμαρχος του δήμου είναι ο Ταξιάρχης Βέρρος.