Η Ανεμώτια υποδέχεται για 9η χρονιά το Φεστιβάλ Αμπελουργίας, μια τριήμερη γιορτή που παντρεύει την παράδοση του κρασιού με τη μουσική, το θέατρο, την τέχνη και τη συλλογική δημιουργία.
Το «9ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας 2025» διοργανώνεται από τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας «Ο Κάμπος», τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας.
Από το Σάββατο 16 έως και τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, η Ανεμώτια μετατρέπεται σε ένα ζωντανό πολιτιστικό σκηνικό, όπου η γεύση του οίνου συναντά την ψυχή της Λέσβου.
Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων και παρεμβάσεων, το φετινό Φεστιβάλ διερευνά τον ρόλο των τεχνών ως φορέων συλλογικής μνήμης και ταυτότητας, αναδεικνύοντας τις πνευματικές και χειρωνακτικές δημιουργίες των ανθρώπων στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας.
Η θεματική του Φεστιβάλ αγγίζει ζητήματα πολιτιστικής βιωσιμότητας, κοινωνικής συμμετοχής και τοπικής αναγέννησης, αξιοποιώντας τις Τέχνες και την Παράδοση ως θεμέλια ενός σύγχρονου οράματος για τις κοινότητες του αύριο. Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειανατολικού Αιγαίου Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., η Κοινότητα Ανεμώτιας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Αθήνας, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας και η επιχείρηση Αγροτική Στέγη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει• Γευσιγνωσίες και εργαστήρια γύρω από το κρασί και τα παράγωγά του.• Εκθέσεις φωτογραφίας και λαογραφίας, που φωτίζουν την καθημερινή ζωή, τα εργαλεία και τα τοπία της αμπελουργικής Λέσβου.• Περιηγήσεις, με επίκεντρο την τοπική αρχιτεκτονική, τις καλλιέργειες και τη φυσιογνωμία του χωριού.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ
https://www.mwlesvos.gr/…/9o-festival-ampeloyrgias…/#mwlesvos#δυτικηλεσβος#Ανεμωτια