Παραδοσιακά Ζυμαρικά

από χοντροαλεσμένα σιτηρά. Ένα απ’ αυτά είναι και ο τραχανάς ή τραχανός, όπως τον αποκαλούν στη Λέσβο.

Η ανάγκη, αλλά και η εφευρετικότητα μεταμόρφωσε τον τραχανό σε χάχλες, πτάρια ή παπίνες για να μπορεί εύκολα να μεταφέρεται στα χωράφια, μεσοπέλαγα για προσφάι στη βάρκα, ή στο σχολείο. Στη Λέσβο πλάθουνε τον τραχανό και του δίνουν τη μορφή μικρής κούπας, οβάλ ή στρογγυλής και την ονομάζουν χάχλα. Στα σπίτια, συχνά τον πλάθουν σε στρογγυλά σχήματα, σαν μικρά πιτάκια. Σε κάποια μέρη του νησιού τα ονομάζουν πτάρια ή πταρέλια, ενώ παπίνες ονομάζουν τον τραχανό σε σχήμα μικρής πάπιας.

Ο τραχανός γινόταν στα μέσα του καλοκαιριού, αφού είχε θεριστεί η καινούρια σοδειά του σιταριού. Ηλιόλουστος και ζεστός για να μπορέσει να στεγνώσει.  Σήμερα αυτό το ταπεινό φαγητό της ανάγκης, αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό του γαστρονομικού μας πολιτισμού και πηγή έμπνευσης για δεκάδες νοστιμιές. Χάχλες αλειμμένες με ελαιόλαδο Μυτιλήνης, φέτες ντομάτας και λίγο μυτιληνιό τυράκι στο εσωτερικό τους, ψημένες για λίγα λεπτά στο φούρνο. Χάχλες γεμιστές με ψιλοκομμένες μαγειρεμένες μελιτζάνες, σκόρδο και μυρωδικά ή χάχλες με λαχανικά μαγειρεμένα γιαχνί.

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Σύκα Λέσβου

Σύκα Ερεσσού

VEGAN* GLUTEN FREE* LACTOSE FREE* SUGAR FREE* SALT FREE

Η ιδιαίτερη καταγωγή τους εγγυάται τη εξαιρετική τους γεύση.

Η παραδοσιακή συνταγή παρασκευής τους όμως επισφραγίζει το τέλειο αποτέλεσμα: αποξηραμένα σύκα καψαλισμένα σε βασιλικό και δάφνη και κατόπιν σε 2 επιλογές: Σκέτα ή γεμισμένα στο χέρι με ντόπιο καρύδι τριμμένο στο γουδί, σουσάμι, αρωματικά μπαχαρικά κι ένα μικρό μας μυστικό!

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Παραδοσιακά προϊόντα

Εκτός από τις τρεις σχετικά μεγάλες αγορές που έχει το νησί,την Ερμού στην Μυτιλήνη αλλά και στην Πέτρα και τον Μόλυβο ,έχει και άλλα τόσα παραδοσιακά προϊόντα που αλλού δεν θα βρείτε!
Τα βασικότερα από αυτά είναι:

Παραδοσιακά προϊόντα Μυτιλήνης – Σουβενίρ
Η Λέσβος φημίζεται και για τα παραδοσιακά προϊόντα της γης της, αλλά και της θάλασσας που την περιβάλλει. Πολλά τα είδη που μπορεί να ψωνίσει κανείς από το νησί και αφορούν είτε σε γαστρονομικές, είτε σε αισθητικές απολαύσεις. Λάδι, αρωματικά σαπούνια, γλυκά κουταλιού, Αγιασώτικος χαλβάς, ούζο, λαδοτύρι, αλίπαστα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, υφαντά, παραδοσιακά ζυμαρικά, τοπικές μαρμελάδες, ντόπιο κρασί, καρύδια, μήλα, κεράσια, βότανα, μέλι, αντίκες, υφαντά είναι κάποια από τα είδη που μπορεί να αγοράσει κανείς είτε στην πόλη, είτε στα χωριά του νησιού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Το λαδοτύρι Μυτιλήνης, παραδοσιακό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επιτραπέζιο τυρί, ιδανικός μεζές για ούζο ή κρασάκι.

Εκείνο που το διαφοροποιεί ριζικά από τα υπόλοιπα σκληρά τυριά που παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο γάλα, είναι η συντήρησή του: οι Μυτιληνιοί το φυλάνε παραδοσιακά μέσα σε ελαιόλαδο με το αρχικό του σχήμα (κεφαλάκι). Το λάδι επιδρά στο τυρί προσδίδοντάς του τη χαρακτηριστική του γεύση και φυσικά αιτιολογώντας την ονομασία του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Γνωριμία με τα τυριά της Λέσβου

 

Μπορεί η Λέσβος, ή Μυτιλήνη όπως τη λένε οι περισσότεροι οικειοποιούμενοι το όνομα της πρωτεύουσάς της, να είναι παγκοσμίως φημισμένη για το ούζο της, ίσως και για τις σαρδέλες Καλλονής, είναι όμως και πανελλαδικά γνωστή για τα τυριά της.

 

Το νησί είναι μεγάλο –το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα- με εντυπωσιακές γεωμορφολογικές διαφορές, από τις οποίες προκύπτει και η τεράστια ποικιλία στη χλωρίδα της. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως τα γαλακτοπαραγωγά ζώα της Λέσβου καλοτρώνε!

 

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Μελιτζάνα σαγανάκι με λαδοτύρι Μυτιλήνης

Μπορείτε να δείτε την συνταγή, εδώ

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Καλοκαίρι, ουζάκι, κρύα μπύρα, παρεούλα και βεράντα πάνε όλα μαζί ειδικά στη χώρα μας.  Εξάλλου, ο ήλιος, η θάλασσα, η ζέστη και τα τζιτζίκια που τραγουδούν ασταμάτητα βοηθούν να αφήσουμε λίγο πιο …πίσω τα προβλήματα κι όχι βέβαια να λυθούν αλλά να ξεχαστούν προσωρινά!!
Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Λαβράκι μαριναρισμένο με ούζο και χάχλες γεμιστές

Οι χάχλες είναι μια μορφή τραχανά σχηματισμένου σαν καλαθάκι. Τις σερβίρουμε με ντομάτα και τριμμένη φέτα δίπλα σε μαριναρισμένο λαβράκι και έχουμε τους τέλειους ουζομεζέδες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ

 

Ψαρόσουπα με τραχανά από τη Λέσβο

Ολόφρεσκες στήρες, λαχανικά και τραχανάς είναι τα συστατικά αυτής της παραδοσιακής ψαρόσουπας από τη Λέσβο. Περίσσια νοστιμιά δίνει το καλό ελαιόλαδο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Widgetized Sidebar

This panel is active and ready for you to add some widgets via the WP Admin