Το λαδοτύρι Μυτιλήνης, παραδοσιακό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι ένα πολύ ιδιαίτερο επιτραπέζιο τυρί, ιδανικός μεζές για ούζο ή κρασάκι.
Εκείνο που το διαφοροποιεί ριζικά από τα υπόλοιπα σκληρά τυριά που παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο γάλα, είναι η συντήρησή του: οι Μυτιληνιοί το φυλάνε παραδοσιακά μέσα σε ελαιόλαδο με το αρχικό του σχήμα (κεφαλάκι). Το λάδι επιδρά στο τυρί προσδίδοντάς του τη χαρακτηριστική του γεύση και φυσικά αιτιολογώντας την ονομασία του.
Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ