Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό γεύσεων που βάζει στο επίκεντρο το μεζέ, το ουζάκι, μα πάνω απ’ όλα την παρέα.
Η Λέσβος χάρη στη γεωγραφική της θέση αποτελεί διαχρονικά ένα σταυροδρόμι γαστρονομικών πολιτισμών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις συνταγές του τόπου. Εκεί που η Δύση ανταμώνει αρμονικά με την Ανατολή πρώτο λόγο έχουν τα ποιοτικά υλικά του πρωτογενή τομέα στην εποχή τους και το πάθος των οικοτεχνιών που αναδεικνύουν τα πρότυπα της υγιεινής Μεσογειακής διατροφής.
Βαδίζοντας ανάμεσα στα έντεκα εκατομμύρια ελαιόδεντρα σταματάμε στις «Σκάλες»1 του νησιού για ψάρι σε όλες του τις παραλλαγές, τηγανιτό, ψητό, μαρινάτο, πλακί, παστό και λιαστό. Ανάλογα με την εποχή ζητήστε παστή παπαλίνα2, λακέρδα3, σμαρίδα4, χαψί5, κταβέλια6, τρυγόνα7, συνοδέψτε με το ούζο σας χτένια, καλόγνωμες, κυδώνια, αχνιστούς σ’λήνες8, θράψαλα9 και λαχταριστές αχινοσαλάτες. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για τα παντός είδους θαλασσινά που λιάζονται στις ψαροταβέρνες. Απαραίτητα συνοδευτικά για την εξισορρόπηση της αλμύρας η φάβα, τα κουκιά, οι φασούλες10, τα ρεβίθια Λισβορίου και τα βραστά χόρτα με μπόλικο λεμόνι.
Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ