Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σε σύσκεψη με κλιμάκιο της FRAPORT

Σε σύσκεψη των τοπικών φορέων με την Fraport που αφορούσε στα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει στη Λέσβο η λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Μυτιλήνης, σε συνάρτηση με το στόχο προσέλκυσης περισσοτέρων ταξιδιωτών/επισκεπτών για το νησί, συμμετείχε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αφροδίτη Βατή.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά και συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της Fraport Greece, με επικεφαλής τον Διευθυντή Ανάπτυξης Γιώργο Βίλο.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, που φιλοξενεί στα διοικητικά του όρια βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων το 70% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων που προσελκύουν το 90% των επισκεπτών που έρχονται στο νησί μέσω των απευθείας πτήσεων από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς (οργανωμένα τουριστικά πακέτα των tour operators), συμμετείχε στη σύσκεψη αποσκοπώντας να εξασφαλίσει συγκεκριμένες συνέργειες της Fraport με τους θεσμικούς και τουριστικούς φορείς του νησιού. Αναγνωρίζοντας ως σημαντική την αφορμή της αναβάθμισης των υπηρεσιών και ιδίου του αερολιμένα, που αποτελεί την πρώτη εικόνα του κάθε επισκέπτη στη Λέσβο.

Για το λόγο αυτό, παρουσίασε και κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα στον Διευθυντή Ανάπτυξης της εταιρίας και στα στελέχη μάρκετινγκ και υπηρεσιών των αεροδρομίων που λειτουργούν υπό την εποπτεία αυτής, κ.κ. Κατερίνα Πολλάτου και Χάρη Φίλο. Στο υπόμνημα καταγράφονταν τα στοιχεία της τουριστικής αγοράς (και την κατανομή της ανά Δήμο) του νησιού, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΟΤ και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία του τουριστικού μας προϊόντος, προκειμένου να δοθεί μία ει δυνατόν πιο περιεκτική εικόνα της Λέσβου ως προορισμού.

Ειδικότερα τώρα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που είχε δουλέψει επάνω σε αυτήν την σύσκεψη όλο το προηγούμενο διάστημα, ιεράρχησε ως κορυφαίες  τις εξής προτεινόμενες συνέργειες με την Fraport:

·       Πίεση των αεροπορικών εταιριών όπως την Aegean, για να δρομολογήσουν νέες απευθείας συνδέσεις από χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Κύπρο, Ισραήλ, Κωνσταντινούπολη, Κίνα)

·       Προσέλκυση Low-cost carriers με την σύναψη στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ των 2 Δήμων, της Περιφέρειας & της Fraport για προσέλκυση low-cost carriers με μοίρασμα του κόστους.

·       Ετήσια συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς-για ενημέρωση της κίνησης του αεροδρομίου, προτάσεις για ανάπτυξη, κλπ

Γενικότερα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έθεσε υπόψη της Fraport αλλά και των παρόντων θεσμικών και τουριστικών φορέων και μία δέσμη προτεινόμενων δράσεων για να αποτελέσουν την πρώτη βάση ουσιαστικής συζήτησης και συνεννόησης στο επόμενο διάστημα. Αναφέρονται ενδειτικά:

·       Διαφήμιση της Λέσβου στα αεροδρόμια της Fraport σε όλο το κόσμο, ιδιαίτερα στις χώρες από όπου έρχονται chartered flights και στις νέες αγορές που θέλουμε να προσελκύσουμε ή να ενισχύσουμε (Video walls, Virtual Reality booths για διαδραστική ξενάγηση του νησιού, banners, QR code σταθμοί, info kiosks με διαδραστικό λογισμικό, σποτάκια στο in-flight video & στα περιοδικά Fraport)

·       Ειδική καμπάνια στα social media κανάλια της Fraport (Instagram, Facebook, Twitter) για τη Λέσβο με στόχο την ανατροπή της αρνητικής εικόνας του νησιού εξαιτίας του μεταναστευτικού που δεν απεικονίζει τη πραγματικότητα του νησιού σαν τουριστικός προορισμός - Οργάνωση on-line διαγωνισμών με έπαθλο διακοπές στη Λέσβο με τα πάντα καλυμένα (από χορηγίες για διαμονή, εισητήρια, ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, εκδρομές, θεραμεία ευεξίας, φαγητό)

·       Διαφημιστικό χώρο (Commercial Space) για τη Λέσβο – “Discover Lesvos” στη Μυτιλήνη και σε αεροδρόμια Fraport στην Ευρώπη (Να προβάλλονται οι περιοχές της Λέσβου, οι κάθετες αγορές τουρισμού, ένα ηλεκτρονικό «Ημερολόγιο Εκδηλώσεων-Φεστιβάλ», Πρακτικές Πληροφορίες, Χάρτες, Εκδόσεις, Οδηγός Επιχειρήσεων)

·       Συν-διαφήμιση: Διασύνδεση της ιστοσελίδας της Fraport με τις ιστοσελίδες των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού και αντίστροφα. Στην ιστοσελίδα της Fraport να υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με portal (ηλεκτρονικής πύλης) που επιτρέπει τον επισκέπτη να εξερευνήσει την εμπορική-τουριστική αγορά του νησιού

·       Προγραμματισμένες εβδομαδιαίες εκδηλώσεις στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και σε στοχευμένα αεροδρόμια του εξωτερικού της Fraport, με τη συνεργασία φορέων, συνεταιρισμών, συλλόγων & δίκτυο εθελοντών που διαμένουν στη Λέσβο και στο εξωτερικό, με συνδιοργάνωση με τους Δήμους και την Περιφέρεια

Να σημειωθεί ότι η θέση τόσο του Δημάρχου κ. Βέρρου όσο και της Αντιδημάρχου Τουρισμού κας Βατή, είναι η προβολή της Λέσβου ως ενιαίου προορισμού. Για αυτό το λόγο άλλωστε, όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ως σήμερα για πολιτικές και δράσεις που αφορούν στον τουρισμού σε κεντρικό (κυβερνητικό) επίπεδο, τις επικοινωνούν τόσο στον Δήμο Μυτιλήνης όσο και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επιδιώκοντας την κοινή δράση. Την ίδια θέση είχαν και στη χθεσινή σύσκεψη με την Fraport που συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, η Διευθύντρια της εταιρίας Έρευνας, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΕΛΟΡΙΣ Α.Ε. Μαρία Κωνστάντογλου, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Βατής  και ο Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας για θέματα Τουρισμού Ιγνάτης Χατζηχρήστου.